Obiective turistice

Obiective turistice și de agrement

Centrul local de informare turistică din localitatea Doba, construit şi dotat printr-un proiect european finanţat din măsura 3.1.3 FEADR, este primul obiectiv la care tursitii trebuie să se oprească, pentru o mai bună informare şi ghidare asupra obiectivelor turistice din zona şi întreg judeţul.

Biserica “Sfinţii Arhangeli Mihail şi Gavril” din Doba, construită în anul 1946 de comunitatea greco-catolică, folosită în prezent de parohia ortodoxă.

Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail și Gavril” din Boghis, construită ăn anul 1858 de comunitatea greco-catolică, folosită în prezent de parohia ortodoxă.

Biserica “Sfintii Arhangeli Mihail și Gavril” din Traian construită în anul 1931 de comunitatea greco-catolică, folosită în prezent de parohia ortodoxă.

Biserica “Sfintii Apostoli Petru și Pavel” din Dacia construită în anul 1951

Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Paulian construită în anul 1923 de comunitatea greco-catolică, folosită în prezent de parohia ortodoxă.

Biserica Reformată din Doba

Biserica Reformată din satul Boghiș

 

Monumentul Colonelului Paulean Constantin, construit în localitatea Paulian, pe marginea drumului E671 , în intersecția ce duce spre satul Ghilvaci.

Complex agrement « La Stuf » satul Boghis, un loc plăcut de agrement, mai ales pentru pasionații de pescuit.

Tradiții, obiceiuri și evenimente locale

Ziua comunei Doba – se sărbătoresc în fiecare an în luna august sau septembrie.

În cadrul evenimentului au loc spectacole folclorice în care sunt prezentate dansuri populare şi obiceiuri tradiţionale de către elevii Şcolilor şi Grădiniţelor din comună, iar interpreţii de muzică populară şi uşoară menţin până târziu petrecerea din centrul satului.

Hramul Bisericilor Ortodoxe – se sărbătoreşte în fiecare an, în datele de 28 iunie respectiv 8 noiembrie.

Obiceiuri de iarnă: o tradiţie care se mai păstrează şi astăzi este „colindatul cu icoană“ al copiilor. Elevii din clasa întâi şi până într-a opta merg în Ajun de Crăciun la colindat prin tot satul. Ei pleacă întotdeauna la colindat la prânz şi până seară termină de colindat tot satul.

Un alt obicei de iarnă, este ceata de feciori. În fiecare sat, în preajma sărbătorilor de Crăciun, tinerii pleacă la colindat, ei încep cu biserica şi preotul satului, apoi cu primarul, urmând ca ei să fie primţi în fiecare casă din sat dar şi în oraşele apropiate unde colindă sătenii care s-au mutat în zona urbană. Colindă cetaşilor este răsplătită cu prăjituri, suc, vin dar şi bani, cu care aceştia organizează balul Crăciunului şi serile de joc unde prezintă dansurile tradiţionale româneşti dar şi cele specifice satului.

Activitățile sportive

Baza sportivă a fost modernizată, în satul Doba s-a investit în terenul de sport, vestiare și parcare, pentru sprijinirea activităților sportive din comună.

În comună există Asociaţia Club Sportiv „Voinţa Doba” sub care funcţionează echipa de fotbal locală, ale căror culori oficiale sunt galben şi negru, înscrisă în campionatul judeţean în liga a IV.
Lipsa de fonduri şi sponsori face a performanţă şi obiectivele echipei de fotbal să fie limitate şi realiste.

Comments are closed.

Ultima actualizare: 22:01 | 4.07.2023

Sari la conținut